Egitimyonetimi.org satışa sunulmuştur. İletişime geçmek için tıklayınız

Bilgi Evi Nedir?

Eğitim • 4 sene önce

Bu yazımızda, Türkiye’de son yıllarda yaygınlık gösteren Bilgi evlerini ele alacağız.

Bilgi evleri ilk defa 2004 yılında, Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla gündeme gelmiştir. Bu çağrıda çocukların zararlı alışkanlıklar ve zararlı ortamlardan uzak tutulması için bilgi evlerinin kurulmasını gerektiğini ifade etti. Hemen 1 sene sonra 2005 yılında Zeytinburnu belediyesi tarafından ilk defa bilgi evi kuruldu. Sonrasında hızla yaygınlık göstermeye başladı.

Peki bilgi evi nedir?

Bilgievleri, okula destek olacak nitelikte eğitimlerin verildiği; öğrencilerin gelişimsel, sosyal ve kültürel anlamda yeterliliklerini artırmak için kurulan eğitim merkezleridir. Bu merkezlerde Türkçe, Matematik, İngilizce, Fen Bilgisi, Rehberlik, Bilgisayar ve Kütüphane hizmetleri sağlanmaktadır. Haftanın belirli günlerinde, programa uygun olarak öğrenciler bu merkezlere giderek destekleyici eğitimlerini alırlar ve açıkçası okul konseptlerinden farklı ortamlardır. Okullarda bir ders müfredatı bir sene boyunca dikey olarak ele alınırken bu merkezlerde derslerden ziyade derslerin verebileceği en kestirme kazanımlar verilmektedir. Örnek olarak öğrencinin yazım kurallarını öğretmen yerine bir kitap çalışması yaparak, öğrenci işbirliğiyle ortak kitap çalışması yapılır. Yahut hayvan sevgisini anlatmak yerine hayvanlar için barınakların, projelerin geliştirildiği ortamlardır.

Bilgi evlerinde proje odaklı bir eğitim modeli izlenir. Klasik anlatımların dışında öğrenciler portföy oluşturur, gezilere katılır yahut bir organizasyonun parçası olur. Koro çalışmalarına katılır yahut halk oyunları atölyelerinde temel eğitimi alırken bulundukları yerlerin halk oyunları kadrosunda aktif çalışmalar yaparlar.

İçerikler bilgi evinden bilgi evine değişse de aşağı yukarı bilgi evlerinin çıkış konsepti ve bazı belediyelerde uygulanışı bu şekildedir.

Son araştırmalara göre Türkiye’de 300’ün üzerinde bilgi evi açılmış ve bu sayı hızla artmaktadır. Gittikçe Anadolu’daki diğer illerin ve ilçelerin açtığı bilgi evleri, merkezi eğitimin dışında yerel olanakları olan bir eğitim modelini test etmektedir.

Bilgievlerinde çalışma imkanı

Bilgi evleri de okullar gibi formasyonunu almış yahut eğitim fakültesi mezunu öğretmenlerle çalışmaktadır. Büyük oranda okul teşkilatlarıyla benzer nitelikli kişiler istihdam etmektedir.

Bilgi evlerinde çalışmak isteyen kişilerin bulundukları ilçede bilgi evi varlığına göre bilgi evinin bağlı bulunduğu müdürlüğe giderek cv bırakması yeterli olacaktır. Tabi merkezi bir sınav sistemiyle alım yapılmayan bu kurumlarda, iş niteliği ve ikna kabiliyeti öne çıkmaktadır. Bilgi evlerinde çalışmak isteyenlerin belediyenin ilgili bölümlerine başvuru yapması gerekmektedir.

Bilgi evlerinin çalışma saatleri okullardan farklılık göstermektedir. Çalışma saati olarak MEB’den fazladır ve saat dilimleri çok daha farklıdır. Örnek olarak çoğu yerde: 9-5 çalışılırken, hafta sonu da eğitim verilmektedir.

Bilgi evi öğretmenlerinin maaşları ise belediyeden belediyeye farklılık göstermektedir. Bu maaşlar 2 bin tl’den başlayarak 4 bin tl’ye kadar farklılık göstermektedir. Ayrıca son çıkan düzenlemelere göre taşeronluk unvanından ayrılan bilgi evleri daha çok belediyelerin iştirak şirketlerinde yahut doğrudan belediye bünyesinde çalışmaktadır.

Bilgi evlerine nasıl kayıt olunur?

Bilgi evlerine kayıt olmak için ilgili bilgi evinden kayıt formu alınır ve doldurulur. Okul saatleriyle çakışmayacak şekilde ders programları edinilir ve derslere devamlılık gösterilir. Bilgi evlerinde okul gibi devamsızlık durumları olduğuna da dikkat etmek gerekir. Onun dışında bilgi evlerinde not sistemi bulunmamaktadır.

Bilgi evlerindeki yaş grupları ise yine belediyeden belediyeye farklılık göstermektedir. Örnek olarak kimi belediyeler 2. sınıftan 8. sınıfa kadar hizmet verirken bazı belediyeler liselileri de bilgi evlerinde ağırlamaktadır.

Bilgi evleri hızlı Türkiye’de yer etmektedir. Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığıyla protokoller imzalarken bir yandan da kendi eğitim modelini kabul ettirmiştir. Dolayısıyla ilk defa böyle farklı bir ortamı tecrübe eden öğrenciler ve veliler, bilgi evleri rağbet göstermiş ve Türkiye’de on binlerce insan bilgi evlerinden hizmet almıştır.

Bilgi evlerinden veliler de faydalanabiliyor mu?

Bilgi evlerinden beldede oturan herkes için çeşitli çözümler üretilmiştir. İğne oyası, okuma yazma kursu yahut aile seminerleri gibi bir çok imkan mevcuttur. Onun dışında festivaller, turnuvalar, yarışmalar vs. bir çok proje mevcuttur ve herkes bu imkanlardan faydalanabilmektedir.

💬 Yorumlar

  1. İyilik Aşkta Başlar - İnsanca Akademi
    2 sene önce

    […] benimkinin olmasını geçirirdim. İyiliğin o yaşlardaki bendeki yansıması buydu. Bugün o Bilgi Evi‘ne gittiğimde, o kutu hâlâ orada ve o küçük mavi kutu benim ilgimi çekmeyi yine […]